Varför älskar vi tjockisar?

Foto: Stella Boonshoft. Bild lånad från Aftonbladet.

Stella Boonshoft är en 18 årig New York-bo som skapat debatt efter att hon lagt ut en bild på sig själv i bara underkläderna på sin blogg. Bilden delades av 80 000 personer bara de första dagarna och det var tummen upp och heja-heja över hela världen. Min första tanke då jag såg bilden var wow, cool tjej som vågar stå upp för sin kropp.

Men sedan, när den första go-girl-tanken lagt sig, så blir jag mest irriterad på allas entusiasm. Om  Stella Boonshoft hade varit en smal tjej så hade hon inte fått samma respons och genomslag. Hennes vänner hade givetvis tummat upp och skrivit hur snygg och fantastisk hon var, men vi här på andra sidan klotet hade knappast brytt oss. Vi hade nog mer tänkt Äh, ännu en kvinnokropp som ska bedömas. Orka!

Man orkar inte med fler smala, retuscherade eller anorektiska kvinnokroppar. Men så fort en kvinna är tjock, mobbad eller ful- DÅ duger de. Heja, heja! Du är vacker! Du duger! Kvinnor kan! Då är vi minsann systrar med varandra. Men handen på hjärtat. Vem vill vara tjock? Och vem vill att ens barn blir överviktig? Och är Stella Boonshoft så nöjd med sin kropp, egentligen? Eller kommer vi att se henne tio kilo lättare om ett år? Jag är rädd för det. För idealet är inte överviktig. Idealet är smal. Och det är för jävligt att det är så. Jag skulle verkligen önska att alla kroppar vore lika mycket värda. Eller ännu hellre, att vi slutade bry oss om andra människors kroppsbyggnad.

Jag undrar vad de här tummarna och hejar-ropen står för? Varför är vi så ivriga med att peppa den som är tjock, svag eller har dåligt med pengar? Och varför är det alltid okej att racka ner på personer som är smala? Hon håller igen med godsakerna för att behaga männen. Vi delar inte bilder på smala personer på Facebook. Och vi delar inte historier om lyckade människor. Här har vi Elin som lyckats få en månadslön på 60 000 kronor i månaden. Tummen upp för Elin! Knappast! Är det däremot sjuksköterskan Elin som kämpar för att få mer än 21.000 kronor i månaden, ja då är vi där och peppar. Heja Elin! Stå på dig!

Kommer vi att göra tummen upp och dela Stella Boonshofts bild om hon går ner tio kilo? Eller kommer hon då att betraktas som en förrädare och så hittar vi någon ny tjockis att älska och heja på?

Annonser
Det här inlägget postades i Kroppsligt. Bokmärk permalänken.

Tack för att du vill lämna en kommentar! Jag läser alla kommentarer och svarar i mån av tid.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s