Tjat lönar sig!

Det lönar sig att kämpa hörrni! Efter flera års anmälningar till RO och massiv kritik i sociala medier för könsstereotyp reklam har Top Toy och Toys R Us äntligen gjort sina reklamkataloger mer könsneutrala.

I årets kataloger leker både pojkar och flickor med dockor, spisar och strykjärn. Företagen har tagit hjälp av RO för att utforma sina kampanjer.

– Vi har fått utbildning och vägledning från deras sida. Så därför har vi gjort katalogerna för både BR och Toys R Us på ett helt annat sätt i år. Med det nya genustänket finns inte längre något som är rätt eller fel. Det är inte en kill- eller tjejgrej, utan det är en leksak för barn, säger Jan Nyberg till TT.

Pyspunkan myser och säger Grattis och Äntligen och Vad var det jag sa, tjat och bloggande lönar sig!

Läs mer i Aftonbladet/Wendela
Annonser
Det här inlägget postades i Barn och föräldrarskap, Genus. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Tjat lönar sig!

 1. Pyspunka skriver:

  mammahela: Visst känns det lite som en seger? Att även höjdarna säger att de gör leksaker för BARN och inte för kön. 🙂

 2. JD skriver:

  Tråkigt att de inte får göra som de vill. Genom att styra det som nu så säger man att leksaker har en könstillhörighet. Har man barn så vet man att de är olika. Att styra dem åt ena hållet är lika illa som att styra dem åt det andra. Jag antar att leksaksbolagen säljer mer bilar till killar, låt dem vända sig till dem då. Varför är det ok att ha tjejer i all sminkreklam i så fall? Vår pojke gillar inte bilar för att vi har sagt att han skall göra det, snarare har vi sagt tvärtom tyvärr, men han gör det bara ändå. Det gäller konstigt nog merpartnen av killarna på dagis och jag vet inte om det är dåligt eller bra. Vet inte vad det kommer att ge dem i livet. De gillar dock dockor också och det är lika rätt det. Jag har barn och de har kön. Det är bara så.

  • Pyspunka skriver:

   Jag tycker inte att det handlar om att göra barn könslösa, snarare att erbjuda dem ALLA typer av leksaker, kläder och färger utan att förutsätta att killar vill ha bilar och tjejer dockor. Mina barn har varit helt ovarse att de ska tycka om vissa saker – tills de lärt sig detta av andra. Som att barn på dagis säger till min kille att rosa är en tjejfärg, eller när tjejen tittade i julkatalogen och upptäckte att tjejer bör leka med hemmaprylar (spis, strykjärn etc) och ha prinsesskläder. Hon lärde sig det efter att ha tittat i just en julkatalog. För på den tiden var det extremt uppdelat i katalogen.

   Jag tycker att det är synd. Varför inte låta barnen titta neutralt, med barns ögon, i katalogen och själva få bestämma vad de vill ha utan att bli påverkade ”vad alla andra killar har”. Att de kanske sedan väljer en killgrej är en annan sak, då har de valt utifrån intresse, förhoppningsvis, och inte pga grupptryck och konventioner.

 3. metamorphosis skriver:

  Woho! Det tar sig hörrödu!

 4. metamorphosis skriver:

  I de kataloger som damp ned i brevlådan här så hade de dock inte valt ngn unisex-stil, tyvärr – däremot konstaterade lillebror tämligen undrande att det var väldigt mycket rosa och lila på vissa sidor – varför var det så?!

Tack för att du vill lämna en kommentar! Jag läser alla kommentarer och svarar i mån av tid.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s