Att tumma på yrkeshedern…

Två radiopratare i Australien busringde till King Edward-sjukhuset i London där gravida Kate Middleton vårdades. De utgav sig för att vara Elizabeth II och prins Charles. Sjuksköterskan som svarade gick på bluffen och kopplade samtalet vidare till avdelningen där Kate Middleton vårdades. Journalisterna fick i det samtalet reda på sekretessbelagda uppgifter eftersom även den sjuksköterskan trodde att de var anhöriga.

Några dagar senare tog sjuksköterskan som svarade i telefonen livet av sig på sjukhuset. Hon hade utsatts för hån och stor press från sina kollegor. Två barn förlorade sin mamma. En man förlorade sin fru. Två radiopratare fick sig en dyr läxa. För allt är inte media. Allt är inte snabba kast, roliga formuleringar, jakt på information eller tittar- och lyssnarsiffror. På vissa arbetsplatser jobbar man med helt andra saker. Där heter tittaren/lyssnaren patient och skyddas till varje pris. När man ringer till ett sjukhus och utger sig för att vara en person så antas man vara det. Man antas inte vara en hyena-journalist som söker information, eller en komiker som bá skoja.

Vad de än hade i åtanken, information eller komik, så är det tragiskt. Att en sjuksköterska tog så hårt på det faktum att hon gått på ett skämt och brutit mot sekretessen så att hon tog sitt liv. Det kunde ju givetvis inte radiopratarna vetat. Eller ens haft i beräkningen. Men de kunde ha vetat att ett sjukhus har sekretess samtidigt som anhöriga ska kunna ringa till avdelningar utan att visa legitimation. Det är ingen bra journalistik att utnyttja vårdpersonal. Vårdpersonal ska vårda sjuka och inte utsättas för journalistiskt trams i hopp om att en radiostation ska få fler lyssnare.

Det är såna radiopratare som skämmer ut journalistkåren.

Annonser
Det här inlägget postades i Media och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Tack för att du vill lämna en kommentar! Jag läser alla kommentarer och svarar i mån av tid.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s