Arbetsgivare kollar Facebook vid rekrytering

Stockholms handelskammare har gjort en ny undersökning som visar att allt fler arbetssökande granskas i sociala medier inför en anställning.
– 45 procent kontrollerar kandidater via Facebook.
– 39 procent gör internetsökningar på kandidater, exempelvis via Google.
–  42 procent kontrollerar kandidater via LinkedIn.
Och givetvis tar de flesta referenser från tidigare arbetsgivare, närmare bestämt 97 procent.

Vad säger det här? Jo, att om man vill ha ett jobb i dagens Sverige så får man skärpa till sig. Nu när konkurrensen är stenhård och det i vissa branscher bara är människor med sylvassa armbågar och ett brett kontakter som får jobb. Nu när man inte har råd med vaktmästare, skolvärdinna, trivselvärdar eller ett par vårdbiträden extra på hemmet. När inga guldkantstjänster tillsätts. När allt är produktion, lean, och effektivitet. Då måste man vara en av lådans vassaste knivar för att få ett jobb.

Hur blir man en vass kniv i lådan då? Jag skulle säga att steg ett är att klara av sociala sammanhang och att ha bra grundvärderingar. Sånt här ser rekryterarna snabbt i sociala medier. Om en arbetssökande skriver en massa dumheter på Aftonbladets kommentarsfält eller är nedvärderande i en öppen diskussion på Facebook.

Jag förstår faktiskt inte hur folk vågar gapa och skrika med namn och bild på så många offentliga ställen och samtidigt tro att de ska kunna få ett seriöst jobb. Faktiskt. För vem anställer någon som kallar andra för nedvärderande saker? Eller som går ut öppet med en främlingsfientlig eller drogliberal åsikt? Ingen skulle jag tro. Om det inte gäller rekrytering till P-films inspelning eller som kriminell målvakt.

Om Pyspunkan ska agera jobbcoach idag så säger hon: Gå inte in i diskussioner på nätet om du vet med dig att du har lätt för att brusa upp eller skriva ogenomtänkta saker. Eller stäng av datorn och vänta i en timme innan du svarar på någons inlägg.

Fundera alltid över om du skulle våga säga de sakerna som du skriver till berörd person öga mot öga. Om du inte skulle våga det så strunta i att skriva.

Och för den som älskar att debattera är det kanske vettigare att satsa på en karriär som politiker eller journalist istället för att ödsla obetald tid med debatter i sociala medier.

Och för den som är lättkränkt och ska ”läxa upp” andra i kommentarsfält är det vettigt att söka hjälp. En lättkränkt person med dåligt självförtroende kanske behöver terapi för att bli en av lådans vassaste knivar.

Sammanfattningsvis. Ta det piano på nätet om du vill ha seriösare jobb. Sök hjälp om du mår dåligt. Och sist men inte minst. Det är aldrig för sent att ansluta sig till de vassaste knivarna!

Läs mer i DN
Annonser
Det här inlägget postades i Facebook. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Arbetsgivare kollar Facebook vid rekrytering

 1. SannaMac skriver:

  Mycket bra formulerat! Själv kan jag inte låta bli att gå i debatt ibland, till exempel när diskussionen rör lärares arbetsbelastning eller hbt/genus/normkritik. Min arbetsgivare läser förmodligen min blogg, men jag står för vad jag tycker och, tja, tycker att jag har rätt (väldigt) schyssta värderingar…

 2. fiafit skriver:

  Men KAN de kolla Facebook om man inte har en öppen profil?

  • Pyspunka skriver:

   Nej, det kan de inte. Men de kan ju kolla öppna sidor, om man skriver/diskuterar på företags sidor tex. Och Aftonbladet har ju numera inlogg via Facebook. Men en vanlig stängd sida kommer de ju inte år, vad jag vet iaf :-O

Tack för att du vill lämna en kommentar! Jag läser alla kommentarer och svarar i mån av tid.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s