Fingrar i muffen är ingenting annat än våldtäkt!

En svartsjuk man slet av sin frus byxor och trosor och stack in två fingrar i hennes underliv för att kontrollera om hon hade varit otrogen. Göta hovrätt dömde mannen för sexuellt tvång medan Svea hovrätt dömde för olaga tvång och mannens får sitt straff sänkt.

Såhär ser domstolsbeslutet ut:

”Det är uppenbart att XX genom sitt handlande har kränkt YY:s sexuella integritet. XX och YY har dock lämnat samstämmiga uppgifter om att syftet med XX agerande var att kontrollera om YY hade varit otrogen med en annan man. Det är därmed utrett att XX inte har haft något sexuellt syfte med sitt agerande. Hans gärning kan därför inte anses ha haft en sådan sexuell prägel att den är att bedöma som en sexuell handling i brottsbalkens mening. Något ansvar för sexualbrott kan därför inte bli aktuellt.”

Och det är klart. Sexuella handlingar definieras inte i lagtexten, i förarbeten och praxis sägs det att gärningen ska ha haft en påtaglig sexuell prägel och vara ägnad att tydligt kränka offrets sexuella integritet. Och här fanns det inget sexuellt. Mannen ville kontrollera sin fru, inte kränka henne eller få utlopp för sina egna sexuella lustar. Problemet är kanske inte att domen är felaktig utan att lagtexten är det. Eller möjligheten att tolka lagtexten på olika sätt.

Jag själv anser att det är en våldtäkt när en kvinna får sina kläder avslitna och två fingrar uppkörda i muffen. Vad som penetrerar henne eller syftet med penetrationen är skitsamma. Föremål i muffen mot någons vilja är våldtäkt!

Jag tycker att det är hög tid att skriva om sexualbrottslagen nu när våldtäkterna ökar och blir allt grövre. Och när hederskulturer och patriarkala kulturer blir vanligare i Sverige. Även lagboken måste hänga med i utvecklingen och skydda kvinnor mot mäns våld. Att få två fingrar i muffen är inte olaga tvång. Det är heller inte sexuellt tvång utan våldtäkt. För er manliga läsare kan jag göra en jämförelse. Två fingrar i röven som ni absolut inte vill ha där, vad kallas det?

Läs mer i SvD
Det här inlägget postades i Genus, Politik och samhälle. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Fingrar i muffen är ingenting annat än våldtäkt!

  1. Jessica MVH skriver:

    Håller med! Bra skrivet och JA lagen måste definitivt ändras. Gillar ditt avslut – bra tankeställare till män.

  2. Kille skriver:

    Har ingenting emot att det är våldtäkt. Men då ska det också vara våldtäkt att runka av en kille mot hans vilja. Vilket det tyvärr inte är idag om man tittar på tidigare domar.

    Självklart får det vara våldtäkt med fingrar i muffen men gör då jämställt lika mellan könen. Synd att jämställdhet bara går åt ett håll i Sverige till ett köns fördel.

Tack för att du vill lämna en kommentar! Jag läser alla kommentarer och svarar i mån av tid.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s